vrijdag 28 december 2012

De eerste nacht zonder toezicht

Vanmorgen was mijn eerste gang naar moeder en kinderen. Kijken of het vannacht wel goed was gegaan, hun eerste nacht zonder toezicht. Omdat ik de groei van de twee laatst geborene niet echt super vond, had ik ze voor de nacht nog even wat KMR en een snufje druivensuiker gegeven. Zo konden ze er tegen en was de kans aanwezig dat zij juist weer wilden gaan drinken nadat de andere drie zich tevreden hadden opgerold om te gaan slapen. Of het daardoor kwam, zal ik nooit weten maar ze zijn de nacht meer dan uitstekend doorgekomen. Ze maken allemaal een hele tevreden indruk. De kleinste is zelfs 12 gram gegroeid. Ze wegen nu, in volgorde van hun geboorte:
groen 169, geel 195, roze 168, blauw 159, rood 160.

Alle kittens liggen heerlijk tevreden te slapen. Tresca schrok net wel even op door het 'vuurwerkfeest-maar-niet-heus'. Daarom kijkt ze zo geconcentreerd naar buiten. Dat zoiets primitiefs, milieuvervuilends en welzijnbedreigends in een land dat voor beschaafd wil doorgaan nog mag (en ieder jaar erger wordt). Dat de politiek het eerdere burgerinitiatief door zoveel duizenden mensen ondertekende petitie naast zich neer durfde te leggen. Onbegrijpelijk. Nu doet Groen-Links weer een poging. Allemaal ondertekenen, zeker dierenliefhebbers want dieren lijden het meest en hebben geen stemrecht. Helaas is het meldpunt duurzaam overbelast en heb ik nog geen klacht kunnen deponeren. Zal je zien dat politiek Den Haag ook nu weer zal zeggen dat de overlast wel meevalt (nieuwste hobby van het tuig is het in een ambulance gooien!!) Ik zal het een keer 's nachts proberen of 's morgens heel vroeg.

Meldpunt vuurwerkoverlast

Gelukkig was het geen echte bom die de ramen liet trillen en ik hoop dat Tresca haar koppie erbij houdt wanneer er weer het zwaardere werk langskomt. Een poes die opschrikt en wegrent, kan in de paniek met een nageltje een kitten een perforatie bezorgen of de ribbetjes breken. Dat is zo goed altijd altijd dodelijk voor zulke kleintjes. Probleem is nu dat ik de gebruikelijke vuurwerktraining ben vergeten te gaan doen. Alle aandacht ging naar Tresca en de kleintjes uit.

Om mijn dieren te trainen, heb ik een vuurwerk DVD en altijd partyvuurwerk in huis (van de feestwinkel). Ik waarschuw de dieren eerst op een positieve manier, alsof er wat leuks te gebeuren staat zoals brokjes gooien, gooi dan een paar van die bommetjes in de huiskamer (ik een hoek waar geen dieren zijn) en geef ze daarna iets lekkers. Zo kunnen ze de knallen met iets positiefs associëren. Om twaalf uur gaat de radio extra hard aan en trek ik altijd een blik zalm uit een kerstpakket open. Terwijl ze staan te smikkelen wordt het lawaai van buiten één massa die uiteindelijk weinig indruk meer maakt. Somali's zijn nieuwsgieriger dan bang en we hebben de mazzel dat de oudere dieren er weinig van hebben en daar leren de jongsten weer van. Wanneer er eentje zich wel onder de indruk toont, ga ik hem vooral niet troosten maar geef het de kans om ergens weg te kunnen kruipen. Gewoon doen alsof er niets aan de hand is en vooral doorgaan met de lekkere hapjes. Steeds minibeetjes en eerder die avond een echt kleinere maaltijd dan blijft het lekkers interessant. Ook een speeltje waar de katten idolaat van zijn, hier vooral de lasermuis, is heel goed bruikbaar om een positieve associatie met de knallen te creeën.
Als de top 2000 even niets bijzonders heeft, zet ik die vuurwerk CD op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten